P1 ACCESSIBILITAT
EX1

Què s'entèn per accessibilitat web?

L'accessibilitat és el grau en el qual les persones poden utilitzar un objecte, visitar un lloc o accedir a un servei, independentment de les seves capacitats tècniques, psíquiques o físiques.


EX2

Raons per les quals creus que s'ha de cuidar l'accessibilitat.

Crec que no tothom té les mateixes capacitats per arribar a entendre la logica de negoci d'una web, per tant s'ha de cuidar l'accessibilitat per ajudar a que tothom pugui tenir el plaer d'aprofitar al màxim el rendiment de la WEB.


EX3

Normes i/o recomanacions del W3C i altres organismes sobre l'accessibilitat i els seus nivells de concordança.

Les pautes de les WCAG 1.0 són les que s’enumeren a continuació:
1. Pauta 1: proporcionar alternatives equivalents pel contingut visual i auditiu. Es recomana aportar continguts alternatius, moltes vegades descripcions en format text, per acompanyar els continguts no visuals, com poden ser els àudios o els vídeos penjats a les pàgines web.
2. Pauta 2: no basar el disseny només en el color. En el cas de voler remarcar parts d’un text o apartats concrets dels continguts a una determinada pàgina web, si només es fa servir el color com a diferenciació per a aquestes parts molts usuaris podran no apreciar aquestes diferències. Per exemple, pot ser que estiguin accedint als continguts a través d’una pantalla sense colors o només en format text.
3. Pauta 3: utilitzar marcadors i fulls d’estil, i fer-ho correctament. La utilització de certes possibilitats tecnològiques s’ha de dur a terme d’una manera correcta, seguint les indicacions i recomanacions de cada metodologia.
4. Pauta 4: aclarir l’ús del llenguatge natural. Un exemple per a aquesta pauta són els acrònims. Si es fa servir l’acrònim WCAG en algun moment (normalment, la primera vegada que es fa servir) del text s’ha d’haver indicat quin és el significat de cada lletra. Cal seguir aquesta pauta, ja que alguns dispositius de lectura de text per a persones amb problemes visuals o de traducció al braille no seran capaços d’identificar aquesta informació.
5. Pauta 5: crear taules que es transformen correctament. Cal tenir en compte, en crear continguts, que hi haurà aplicacions o navegadors que interpretaran els continguts per traduir-los, cosa que fa que es tingui l’obligació de fer les coses com cal per no dificultar aquesta tasca. Aquest fet és important en la creació de les taules, que hauran de tenir ben definits els seus marcadors i altres característiques. La informació de l’oficina espanyola del W3C la trobareu a: www.w3c.es. La informació de les pautes de la WCAG 1.0 la podeu trobar a: www.w3.org/TR/WCAG10. Disseny d’interfícies web 14 Accessibilitat i usabilitat web
6. Pauta 6: assegurar que les pàgines que incorporen noves tecnologies es transformen correctament. Cal tenir present les regles de les darreres tecnologies que es fan servir en publicar els continguts del web i validar que siguin correctes.
7. Pauta 7: garantir el control de l’usuari als canvis de contingut sensible al temps. Caldrà validar i garantir el funcionament de tots els components i tecnologies utilitzades a la web, especialment d’aquelles que han de permetre la interacció i el control per part de l’usuari, com les barres de desplaçament, l’execució automàtica dels vídeos quan s’accedeix a uns continguts determinats, les actualitzacions automàtiques... L’usuari ha de poder controlar i aturar, per exemple, aquests components o parts dels continguts.
8. Pauta 8: assegurar l’accessibilitat directa de les interfícies d’usuari incrustades. En tota pàgina web pot haver-hi alguns objectes incorporats que tinguin la seva pròpia interfície; per exemple, un objecte Java o un objecte Flash. Caldrà que aquests objectes acompleixin també les pautes de l’accessibilitat.
9. Pauta 9: dissenyar amb independència del dispositiu. Aquesta pauta ens indica que no podem dissenyar una pàgina web pensant en un tipus concret de dispositiu d’entrada o de sortida. Cal preparar un disseny al qual li siguin indiferents els dispositius perifèrics que es facin servir per interactuar amb la web.
10. Pauta 10: usar solucions provisionals dels usuaris. Cal fer servir solucions d’accessibilitat provisionals fins que les ajudes tècniques dels navegadors obsolets operin correctament.
11. Pauta 11: usar tecnologies i pautes W3C. Cal utilitzar les pautes i les tecnologies de la W3C en tota la pàgina web. En aquells llocs o apartats on no sigui possible fer servir les tecnologies W3C, o on fent-les servir s’obtingui una pàgina web que no es transforma correctament, caldrà oferir una versió alternativa d’aquell contingut.
12. Pauta 12: proporcionar informació de context i orientació. Aquesta informació pretén ajudar els usuaris a entendre la resta de continguts de la pàgina web dissenyada que es considerin de complex enteniment. L’agrupació dels elements de relació semblant ajudarà a aquesta orientació i serà bàsica per als discapacitats cognitius i visuals.
13. Pauta 13: proporcionar mecanismes clars i consistents de navegació. Aquests mecanismes tenen com a objectiu facilitar a tots els usuaris la cerca d’aquella informació que necessitin.
14. Pauta 14: assegurar que els documents siguin clars i simples. Si els documents acompleixen aquestes característiques seran molt més senzills de comprendre i utilitzar.


EX4

Quines eines automatitzades existeixen al mercat per comprovar l'accessibilitat d'un document web i/o generar documents accessibles?

Per validar l'Accessibilitat web, tenim validadors Online com serien el "Validador HTML de W3C" i el " Validador de CSS de W3C".
També tenim algun programa per comprobar l'accessibilitat com seria el TAW, o el HERA, pero que també estan en format Online.


EX5

Valoreu l'accesibilitat dels llocs web següents utilitzant alguna de les eines de l'apartat 4

http://ca.wikipedia.org foto

http://www.institutmollerussa.com/ foto

http://www.lleidaesportiu.cat/ foto

http://www.lingscars.com/ foto